Bemutatkozás Kezdőlap Repertoár Előadások Társulat
Az együttes rövid története


A Csodamalom Bábszínház Miskolc város önkormányzatának gyermekszínháza. Működését a város szimfonikus zenekara számára felújított Fábián-malom épületében Korzsényi Tibor bábművész kezdeményezésére 1986-ban amatőr csoportként kezdte meg. Első bemutatója 1986. szeptember 26-án a Jancsi és Juliska című Grimm-mese feldolgozása volt.

Az együttes néhány év alatt kinőtte az amatőr kereteket és játszóhelyét. A Városi Művelődési Központ amatőr csoportjaként 1988-ban kapta meg a társulat az Országos Filharmónia által kiadott csoportos működési engedélyt, majd a 1992-től hivatásos színházként működhettek tovább, s a Kossuth Lajos utca 11. szám alatt, a korábbi Kamaraszínház épületében kaptak helyet, ahol már saját műhelyt is kialakíthattak.

Kezdetekben a budapesti Állami Bábszínház legjobb hagyományait kívánta folytatni az együttes - ezt tükrözte az előadások stílusa mellett a repertoár is: elsősorban a kisebbek számára adtak elő klasszikus bábdarabokat, főleg Bródy Vera bábjaival.

Az elmúlt években egyre inkább a műfaji és technikai sokszínűség jellemzi a társulat szakmai munkáját. A klasszikus meseirodalom darabjai mellett műsorára tűzött a társulat többek között roma eredetmondákat feldolgozó játékot, s egyedülálló az európai vásári bábjátékokat (Vitéz László - Kasperl és Guignol történeteit) bemutató sorozat illetve a csehszlovák rajzfilmek nálunk is népszerű meséit ( Moha és Páfrány - Rumcájsz ) feldolgozó előadás láncolat.

A köztudatban legismertebb zsák vagy kesztyűsbáb mellett számos más technikai megoldást is alkalmaz az együttes: az ún. wayang báboktól a marionetten át a tárgyjátékig.
1994-től szerepelnek a repertoárban zenés bábprodukciók is: a felnőttek számára bemutatott bábpantomim - Muszorgszkij Egy kiállítás képei mellett műfajilag is különleges családi előadásokat is játszik a társulat: Mozart-dallamokra született a Sok kis éji zene című játék, folkzenére az Álom, álom kitalálom... című előadás, Kodály Zoltán daljátékán alapul a Háry János.

A társulat rendszeresen részt vesz fesztiválokon is: fellépett az együttes többek között a pécsi Bóbita felnőtt fesztiválon, az UNIMA budapesti világtalálkozóján, budapesti Mesterségek ünnepén, a diósgyőri Kaláka Folkfesztiválon, valamint a 2006-os, 2007-es ungvári Interlyalka Nemzetközi Bábfesztiválon, ahol a fesztivál közönségdíját nyerte el a társulat. 2008. szeptember 28-án Miskolc város sikerrel mutatkozott be a Művészetek Palotája Hetedhét ország sorozatában A négy kópé meséi című darabbal, mely a reneszánsz év jegyében jött létre.

1998-ban M. Németh Erzsébet lett a társulat igazgatója, akinek irányításával bővült az intézmény profilja: 1999-ben kezdődött értelmi fogyatékos fiatalok számára a "Gyógyít a báb" terápia. Évad közben bábos játszóházban szerveznek kreatív kézműves foglalkozásokat, nyáron pedig bábos napköziben a gyerek közösen írt meséjüket mutatják be. A színház Mini Galériája bemutatkozási lehetőséget kínál gyerekek, pedagógusok, képzőművészek és kézművesek számára.

2008. augusztus 01-től Tulipán Gábor vezeti a társulatot, aki a sikeres programok megtartása mellett új lehetőségeket kutat s a jó kapcsolatra törekszik a város kulturális, művészeti intézményeivel, csoportjaival.

A színház évente 250 előadást tart, körülbelül 50.000 néző előtt. Rendszerint három új bemutatót és négy felújítást rendez, hiszen a korábbi értékek megőrzése ugyanolyan fontos, mint az újszerű, interaktív előadások.

Miskolc város közönsége mellett más megyékben is szívesen fellép a társulat. Sőt missziónak tekintik a határon túli szlovák és ukrán területen élő magyar kisebbség kulturális szolgáltatását.

Decemberben könnyed ám igényes műsorral kedveskednek a gyermekeknek, nyáron pedig a Bartók + ... Nemzetközi Operafesztivál rendszeres szereplői, méltón kapcsolódva e sikeres programhoz.

A Miskolci Csodamalom Bábszínház a jövőben is elsőrendű feladatának tartja gyermekközönségének szórakoztatását, nevelését, reprezentatív előadások létrehozását.

2008. évben a bábszínház, Miskolc Megyei Jogú Város Nívó -díját kapta.

Vissza